26. syyskuuta 2018

Liminganlahti - maailmanluokan lintukohde


Pistäydyimme matkallamme myös Oulussa ja luonnollisesti siellä lähellä olevalla Liminganlahdella, koska olemme luonto- ja lintuihmisiä. Liminganlahti on kansainvälisesti merkittävä kosteikkoalue ja lintuharrastajalle aivan must. Liminganlahdella olemme käyneet ensimmäistä kertaa Suomessa asuessamme. Oulusta on alueelle noin 35 km.


Kevät ja syksy ovat parasta aikaa lintumäärän kannalta, mutta muutamia sirkuttajia mekin vielä näin kesällä näimme. Tämäkin lauloi niin kauniista, että.

LBB eli little brown bird eli emme näitä jaksa yrittääkään tunnistaa, kun lintukirjassa niitä on kymmenä sivuja
 Parkkipaikalta vie ihana polku...

 

kohti pitkospuita ja niitä sitten pääsee lintutornille. Lintutornin alla on myös iso piilokoju, josta pääsee tarkkailemaan lintuja lähempää niitä häiritsemättä.


Kävimme Liminganlahdella kahtena päivänä. Ensimmäisenä päivänä oli sateista ja toisena oli kamala tuuli. Sateisena päivänä vesi oli matalammalla ja näimme muutamia kahlaajia sekä kauempana erotimme kiikareillamme juuri ja juuri ruokailevan kurkiparven.


Sateen jälkeen ja tuulen painaessa vettä rantaan päin sama ranta näytti tältä ja kahlaajia ei luonnollisestikaan näkynyt. Minne lienevät menneet.


Töyhtöhyyppä
Töyhtöhyypän poikanen
Jotain kauniita kukkia - meillä on kamala aukko kasvien suhteen. Hävettää jo oikeastaan.
Merenpinta on noussut kovasti noin sadan vuoden aikana. Tästä paikasta oli useampi sata metriä rantaan ja tuonne kuvassa näkyvälle Virkkulan lintutornille.


Tornille kävallessä tapasimme tämän pitkospuilla hädisään tepastelevan kaverin. Hän ei osannut tai uskaltanut mennä aidan raosta pellolle, jonne näimme hänen kaverinsa sulavasti livahtavan. Odotimme kauempana aikamme ja lopulta pikkukaveri uskaltautui menemään raosta ja pääsimme jatkamaan matkaamme.

Mä olen eksynyt. Missä äiti ja isi? Sisarukset? Minne se kaveri meni?
Mustapyrstökuiri on harvinainen lintu, mutta täällä on niiden tärkeällä pesimisalueella lintuja kyllä näkee. Tämän alla olevan kyltin takana olevan puron toisella puolella oli mustapyrstökuiri viettämässä kaunista päivää. Meitä huvitti, että ei olisi enää paremmin tulla selville miltä lintu näyttää.


Hänpä se siellä puron toisella puolella seisoskeli. Ei enää voi lintujen tunnistaminen mennä helpommaksi. Älykäs lintu. Kyllä, lintu elävä oli tai olivat hyvän robotin saaneet tehtyä.

Ihanan kaunis lintu
Näimme myös tämän pellon pällä liitelevän suopöllön. Valokuvissamme hän (niin lintu on aina hän ja ihminen se 😉) on niin pienen pieni (ei ollut järjestelmäkamera mukana) ettei siitä oikein ota selvää, mutta kiikareilla pystyimme tovin lentoa seuraamaan. Tämä havainto oli kiva, sillä jos en kovin valehtele, niin hän oli kolmas ikinä näkemäni pöllö. Ensimmäisen pöllöni näin vuosia sitten Australiassa.

Tässä suopöllö näyttelyn kuvana
Luontokeskus on ehdottomasti käymisenarvoinen. Siellä on mm. näyttely "Lintujen kahdeksan vuodenaikaa", jossa on pääosassa Liminganlahden alueen linnusto, mutta samalla näyttelyssä tarkastellaan lintujen elämää yleisestikin. Näyttely on muuten ilmainen.

Auditoriossa kannattaa myös ehdottomasti käydä katsomassa Elämää Liminganlahdella -multimediaesitys,  jossa on useiden ammattikuvaajien upeita kuvia ja joka kertoo, mitä alueella tapahtuu vuoden aikana.

Näiden lisäksi luontokeskuksessa on kahvila, myymälä ja jopa majoitustiloja. Täällä voisi olla joskus yötäkin. Pihalla on myös parkkipaikkoja matkailuautoille ja muutama sellainen näyttikin käyttävän tilaisuuden hyväkseen ja olivat yöpyneet  aluella.

Luontokeskus
Näyttelyssä on monia hauskoja tauluja, joissa kerrotan lisää linnuista ja näissä tauluissa "oppaana" toimii viiksitimali, jota ei olla vieläkään nähty. Harmittaa, harmittaa. On to-do-listalla, mutta kun ei tule koskaan näkyville.

Tässä taulussa on tietoa lintujen monipuolisesta höyhenpuvusta
Saapuvien ja lähtevien tauluista näkee eri aikoina aluelle tulevat ja lähtevät linnut. Monet aluella näyttäytyvät linnut ovat muuttolintuja, jotaka pysähtyvät rauhallisella paikalla ruokailemaan ja levähtämään ennen seuraavaa etappiaan pesimä- tai talvehtimisalueelleen.

Hauskasti tehty lentoaseman tyylisesti
Nurkkaus, jossa kerrotaan eri lintujen soidinmenoista ja niihin monilla linnuilla kuuluvista komeista tansseista ja niihin luonnollisesti kuuluvista upeista tanssipuvuista.

Tanssitaanko?
"Enkö olekin upea juhlapuvussani kaunis lintuneito?"
Syksyllä piipahtavia lintuja
Asiasta toiseen. Jos ja kun menette tuonne Liminganlahdelle, niin Oulun lähellä Tupos-nimisessä paikassa on oikein mukava kalaravintola. Suuri suosittelumme näin kahden käyntikerran jälkeen. Ei kannata mennä lähellä olevaan aakkosten alusta otetuun syöttölään, vaan tänne.

Kalaravintola
Vastapaistettuja muikkuja. Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti