17. toukokuuta 2019

Eurovaalit - äänestämme(kin) Saksassa


Saimme jokunen viikko sitten kunnaltamme kirjeen, jos kerrottiin mahdollisuudesta äänestää eurooppavaaleissa Saksassa. Kirjeessä kerrottiin, että meidän täytyy ilmoittautua äänestysluetteloon paikallisessa kunnanvirastossa ja samalla menettäisimme mahdollisuuden äänestää eurovaaleissa Suomessa. Eli Saksassa asuvina EU-maan kansalaisina pystyimme valitsemaan äänestämmekö Suomessa vai Saksassa. Tämä oli meille uutta. Päädyimme pienen pähkäilyn jälkeen äänestämään täällä.

Meillä on valittavana 41 puoluetta tai poliittista yhdistystä. Osa on aika outoja ja osa jonkin verran arvelluttavia ja osa... Täällä on vaalikoneena Wahl-O-Mat, jossa 38 kysymykseen vastaamalla ja sitten valitsemalla puolueita ja ryhmiä saimme jonkin sortin selvyyttä mitkä ovat kanssamme samalla linjalla. Mielenkiintoinen oli tulos muuten.

Sunnuntaina 26.05 kipitämme sitten äänestyspaikallemme lähellä olevalle koululle. Saksassa on käytössä listavaali eli puolueet asettavat ehdokkaat haluamaansa järjestykseen ja äänestäjä valitsee vain puolueen. Jaaha. Tämä ei ole minusta kovin demokraattista. Haluaisin itse päättää ketä äänestän. Tällä on kuitenkin mentävä.

1 kommentti:

  1. Kiinnostavaa. Sain vaalipiiristäni Suomessa ilmoituksen äänioikeudestani europarlamenttivaaleissa. Nyt ymmärrän, mitä tarkoittaa liitteessä ollut lause:" Vaalit toimitetaan kussakin jäsenvaltiossa kansallisen vaalilainsäädännön mukaisesti." Oletan, että kaikissa Saksan osavaltioissa on oma vaalilainsäädäntönsä, mutta en jaksa kahlata kaikkia kuuttatoista läpi. Rheinland-Pfalz on yksioikoinen. Sain ilmoituksen kaupunginhallinnolta, että minut on merkitty äänioikeutettujen luetteloon. Samanaikaisesti meillä on kunnallisvaalit,joissa minulla on äänioikeus. Kukaan ei kysynyt, haluanko vai enkö halua. En muista, oliko edellisissä EU-vaaleissa jotakin eri tavalla. Jos en halua, niin ei tarvitse äänestää.
    Euroopan parlamenttivaaleissa minua ei häiritse listavaalit. Kunnallisvaaleissa on sitäkin enemmän valinnanvaraa. Sain liitteenä flyerin, jossa selitetään vaalin modus, että ehdin opetella sitä etukäteen kotona, enkä hämmenny, kun saan pyyheliinan kokoisen äänestyslipun. Minulla on useita ääniä ja niitten lukumäärä on kuulemma painettu äänestyslipun yläkulmaan. Voin jakaa ääneni henkilökohtaisesti useille ehdokkaille mieleni mukaan. Jos haluan, voin antaa myös kaikki ääneni kimpassa saman puolueen listalle laskematta, montako ääntäni käytän.
    En jaksa kahlata Wahl- O -matia läpi, kun tiedän politiikkojen tekemiset ja puheet. Asun ja olen ollut valtion virassa niin kauan Rheinland-Pfalzissa. Seuraan liittovaltion , osavaltion ja kunnallispolitiikkaa virkani takia.

    VastaaPoista